Quins beneficis té l’ús d’aquests dispositius?
Solem dir que el benefici més gran és per a les persones. Allà on no calgui submergir una persona, sempre estarem cuidant una vida. El treball submarí sempre té certs riscos per al bus, que es poden evitar. Això no vol dir que els bussos desapareguin o que els pugui substituir un dron, ni de bon tros. Disposar d’un ROV et permet fer inspeccions que realment poden ser molt perilloses, o fins i tot arribar a llocs on una persona correria perill, sense la necessitat que així sigui. D’altra banda, els vehicles submarins teledirigits assoleixen grans profunditats, molt més enllà del que arribaria una persona. En concret, el nostre Sibiu Nano pot arribar als 100 metres i el Sibiu Pro, fins als 300. A més, són molt útils per a qualsevol persona que treballi al mar: científics, serveis de seguretat, ports, etc.
Quina utilitat poden tenir els vostres drones subaquàtics de control remot en operacions de rescat? Com poden ajudar a salvar vides?
La mida i el pes reduïts del Sibiu Nano permet introduir-lo en espais on abans no s’arribava. Així mateix, el fet que incorpori càmeres i altres eines i que es pugui submergir fins a 100 metres, permet arribar a zones on una persona no podria o estaria posant la seva vida en perill. Per exemple, a l’interior d’un pou, com va succeir fa
unes setmanes durant les tasques de cerca d’un desaparegut a Sierra Espuña. Participem de manera voluntària en les tasques de cerca d’un noi que es creia que podia haver caigut en un pou de neu. Per desgràcia, no el vam trobar en cap dels pous inspeccionats i segueix desaparegut.
Com funcionen els vostres drones?
Els nostres productes es caracteritzen per ser molt fácils de fer servir gràcies a un nou sistema intuïtiu que permet dirigir els vehicles des de la superfície, i visualitzar-ne la feina a través d’una pantalla. Els sensors instal·lats en els nostres ROV permeten recollir dades i mostrar-les en temps real, com per exemple la profunditat de la zona o la temperatura.
Què és el sistema “envirosense”?
“
Envirosense” és un sistema que desenvolupem a petició d’un dels nostres clients, un centre de recerca científica que necessitava recopilar algunes dades extra, a més de les que ofereix el Sibiu per defecte. Vam crear aquest sistema que recull informació específica sobre el PH de l’aigua i fa que les dades arribin de manera automàtica a l’ordinador que està connectat al vehicle. En general, el més interessant de tots els nostres productes és que es poden personalitzar segons les necessitats del client.
Quines són les vostres expectatives de creixement?
El nostre principal objectiu és seguir democratitzant l’accés a la tecnologia submarina. Aquest any obrirem una filial a Xile, un mercat molt important per a la indústria salmonera que hi ha al sud del país. La nova filial serà el nostre concentrador logístic a l’Amèrica Llatina. A més, desenvoluparem la xarxa de
partners en l’àmbit internacional, i esperem treure diversos productes nous. La nostra visió o “
Big Hairy Audacious Goal” (BHAG) a mitjà termini és convertir l’empresa en líder mundial de la robòtica submarina i entrar en altres camps de la robòtica.
Com veieu el futur de la robòtica submarina?
La robòtica subaquàtica existeix des dels anys 60, encara que històricament només ha estat a l’abast de sectors molt específics, com el militar o l’energètic, i d’unes poques persones privilegiades com James Cameron. Durant les darreres dècades, han aparegut alguns fabricants de mini i micro-ROV, que és el nostre nínxol actual, però encara eren massa costosos per a la immensa majoria d’empreses. A Espanya no hi ha cap fabricant que desenvolupi aquest tipus de productes i, a Europa, només n’hi ha un a Noruega i la seva orientació és més B2C. La principal competència ve dels Estats Units i el Canadà però, en general, és un sector força atomitzat i molt tradicional. En l’àmbit de producte, estem convençuts que tenim l’oferta més versàtil i accessible en el mercat global, el millor “
price-performance ratio”.
Què va ser el que et va empènyer a emprendre i què t’ha aportat?
Sempre he estat una persona emprenedora, molt inquieta. Sempre m’ha agradat aprendre, de fet ho segueixo fent cada dia. Nido Robotics no ha estat res més que el resultat de portar a la pràctica les meves inquietuds. Hi ha qui somia a tenir una feina fixa i unes rutines diàries que li permetin tenir una vida tranquil·la. A mi m’agrada l’emoció de saber que cada dia serà diferent i m’apassiona enfrontar-me a reptes i poder superar-los. Encara que no crec que faci res de diferent d’altres emprenedors, sí que puc dir que en gaudeixo molt.