“la Caixa” i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme convoquen els Premis EmprenedorXXI amb més de 400.000 euros en premis

10/03/2015

“la Caixa” i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a través d’enisa, convoquen la novena edició dels Premis EmprenedorXXI, la convocatòria per a emprenedors més consolidada d’Espanya. La iniciativa ofereix 400.000 euros en premis en metàl·lic per a empreses innovadores i amb elevat potencial de creixement. Així mateix, als guanyadors també se’ls convida a estades de formació i networking en alguns dels principals pols d’innovació del món, com Cambridge (Regne Unit), Tel Aviv (Israel), Silicon Valley i Nova York (Estats Units).

Els Premis EmprenedorXXI són una iniciativa impulsada i organitzada per "la Caixa" a través de Caixa Capital Risc, coatorgada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a través d’enisa, que té com a objectiu identificar, reconèixer i acompanyar les empreses innovadores de recent creació amb més potencial de creixement d’Espanya.

Aquells emprenedors que desitgin presentar les seves iniciatives tenen de termini des d’avui, 10 de març, fins al 17 d’abril per enviar la seva candidatura exclusivament de forma online, a la pàgina web www.emprendedorXXI.es.

La principal novetat de la convocatòria del 2015 és la creació d’una nova categoria, dirigida a startups innovadores del sector agroalimentari, clau en el teixit econòmic del país. Espanya és el quart país de la Unió Europea en producció agrària, amb gairebé un milió d’explotacions i un valor de producció final que supera els 34.000 milions d’euros, segons les últimes dades del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Vuit edicions que han atret 3.900 empreses

Des de la seva creació l’any 2007, els Premis EmprenedorXXI han exercit un paper rellevant en l’extensió i foment de la cultura emprenedora a Espanya. Al llarg de les vuit edicions celebrades, la iniciativa ha rebut més de 3.900 candidatures i ha premiat 195 empreses.

A més de ser un dels premis per a emprenedors amb més trajectòria, el certamen destaca també per la seva capil·laritat, ja que compta amb candidats de totes les comunitats autònomes, gràcies a la col·laboració de la xarxa comercial de “la Caixa” i al suport de 126 organitzacions i col·laboradors territorials.

Categories i fases de l’avaluació de les candidatures

‘emprens’: emprenedors en fases inicials

La categoria ‘emprens’ premia candidats amb un pla de negoci convincent, que ja hagin demostrat el seu compromís i capacitat al aconseguir fites rellevants en les primeres etapes de la seva empresa.

Compta amb dues fases: autonòmica i estatal. Els guanyadors autonòmics es donen a conèixer entre els mesos de maig i juny. Les empreses seleccionades a la fase autonòmica competeixen pel guardó estatal, que es donarà a conèixer a l’octubre, a la gala final dels Premis EmprenedorXXI.

‘creixes’: empreses en creixement (de 2 a 7 anys)

’creixes’ és la categoria per a empreses amb una trajectòria menor als 7 anys (10 anys per a empreses de l’àmbit de les Ciències de la Vida). El premi estableix una única fase d’àmbit estatal però amb especialització sectorial, amb quatre grans àmbits: Ciències de la Vida, TIME (Telecommunications, Internet, Media and Entertainment), Industrial i Sostenibilitat i Agroalimentari.

Premis a mida de les necessitats dels emprenedors

La convocatòria de “la Caixa” i enisa ofereix premis pensats per contribuir al desenvolupament dels projectes dels emprenedors d’acord amb les necessitats de la fase en la qual es trobin.

Els premis corresponents a la categoria d’empreses de recent creació, ‘emprens’, es centren en un programa de formació d’elit (el curs d’acceleració per a emprenedors Ignite Fast Track, impartit a la Universitat de Cambridge) i en un programa d’acompanyament ofert per la gestora de capital risc de “la Caixa”, Caixa Capital Risc, durant un any. Aquest programa posa a disposició de les persones que estan liderant l’empresa recursos de formació, accés a finançament i networking internacional. Els tres finalistes de la fase estatal també tindran la possibilitat de participar en un dels ponts internacionals organitzats per Caixa Capital Risc per visitar els principals pols d’innovació del món: Silicon Valley o Nova York (EUA) i Tel Aviv (Israel).

A més, els guanyadors d’’emprens’ obtindran premis en metàl·lic: 5.000 euros per a cadascun dels premiats en la fase autonòmica i 20.000 euros per a qui sigui escollit com l’empresa de recent creació més innovadora de tota Espanya a la fase estatal de l’octubre.

En el cas de ’creixes’, de totes les candidatures rebudes se’n farà una selecció de 32 finalistes, els quals obtindran la possibilitat d’assistir al curs intensiu sobre desenvolupament empresarial Executive Growth Program, impartit per ESADE i IESE. D’aquestes 32 candidatures, 12 seran finalistes i gaudiran d’una beca d’un any en el programa d’acompanyament per a startups, dissenyat per Caixa Capital Risc, i l’accés gratuït a un dels tres ponts internacionals. Així mateix, optaran als premis econòmics de més dotació, amb 50.000 euros per als guanyadors en cadascun dels quatre àmbits sectorials. Com les empreses de ‘creixes’ només competeixen en fase estatal, aquest procés de selecció i elecció de guanyadors es durà a terme durant el mes de setembre del 2015.

Accèssits a l’impacte social i a la innovació tecnològica

Tots els finalistes de les categories ‘creixes’ i ‘emprens’ poden optar a l’accèssit atorgat per la Fundació “la Caixa” per premiar a l’empresa amb més impacte social, dotat amb 25.000 euros.

D’altra banda, iSUN (Israel StartUp Nation), iniciativa de caràcter internacional, reconeix les 10 empreses europees amb més innovació tecnològica. El premi consisteix en una setmana a Tel Aviv, on participaran en visites a grans empreses, seminaris, actes de networking, reunions personals amb altres empreses i inversors, etc. La guanyadora serà escollida entre els 17 guanyadors autonòmics de la categoria ‘emprens’.

Premis 2014: des de biotecnologia a mètodes de matemàtiques per a nens

En l’edició del 2014, l’empresa gallega Torus (centrada en el desenvolupament i comercialització d’un nou protocol de comunicació substitutiu del IP) i la catalana Devicare (dedicada al desenvolupament de productes innovadors per al tractament de la litiasis renal) van ser les guanyadores exaequo de la categoria ‘emprens’.

A la categoria ‘creixes’, el premi per a empreses de ciències de la vida va recaure en Voptica, de Múrcia, una companyia que desenvolupa AONEye, un instrument de precisió òptica. L’empresa aragonesa Orache dedicada a la fabricació, innovació i distribució de productes químics en pastilla per a la higiene i desinfecció va rebre el guardó per al sector industrial. I, per últim, Smartick, d’Andalusia, aplica un mètode d’aprenentatge únic que a través de les matemàtiques, incrementa l’agilitat mental i enforteix la concentració entre els nens, va obtenir el reconeixement en la categoria de noves tecnologies.

“la Caixa”: recolzament a les empreses altament innovadores

Els Premis EmprenedorXXI són una iniciativa impulsada per “la Caixa”, en col·laboració amb el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a través d’enisa des de l’any 2007. Forma part de les iniciatives de recolzament a les empreses innovadores amb alt potencial de creixement que duu a terme l’entitat financera i que canalitza, fonamentalment, a través de la seva gestora de capital risc, Caixa Capital Risc.

enisa és una societat anònima de capital públic depenent del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a través de la Direcció General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa que, des del 1982, participa activament en el finançament de projectes empresarials viables i innovadors, fomentant la creació, creixement i consolidació de l’empresa espanyola.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH CaixaBank Banca Sostenible CaixaBank Hotels & Tourism CaixaBank Real Estate & Homes
Organitzadors territorials / Col·laboradors