UARX Space, guardonada als Premis EmprènXXI com la start-up amb major potencial de Galícia

10/05/2024

La start-up UARX Space ha estat reconeguda als Premis EmprènXXI com l’empresa de base tecnològica més innovadora de Galícia. Aquests guardons atorgats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria i Turisme, a través d’ENISA, celebren enguany la seva 17ª edició. L’entrega territorial dels Premis EmprènXXI a Galícia compta amb el suport de la Xunta de Galícia, a través de l’Igape.

UARX Space és una empresa de logística aeroespacial que dissenya i fabrica a la seva seu a Nigrán sistemes per transportar satèl·lits. Un dels seus dispensadors, que desplegarà tres satèl·lits, participarà en el vol inaugural del coet Ariane 6, de l’Agència Espacial Europea, previst per aquest any. La CEO de UARX Space, Yanina Hallak, ha recollit el guardó. El seu projecte ha resultat seleccionat entre les 47 candidatures que s’han presentat als guardons a Galícia.

Els Premis EmprènXXI s’han consolidat com els guardons de referència per a l’ecosistema emprenedor, tant a escala nacional com autonòmica.

Impuls a través de formació especialitzada en innovació

Amb aquest guardó, UARX Space ha rebut un premi en metàl·lic de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació en un hub d'innovació de referència global. Es tracta de Moonshot Thinking for entrepreneurs, una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement impartida per professorat d’ESADE.

A més, UARX Space també tindrà l’oportunitat de participar en els Investors Day EmprènXXI, unes jornades on podran mantenir contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor, i passaran a formar part de la comunitat AlumniXXI, composta per fundadors i guanyadors d'edicions passades.

L’entrega dels Premis EmprènXXI, celebrada en el marc del DayOne Innovation Summit Galícia, ha comptat amb la presència de la consellera d’Economia, Chus Lorenzana; el conseller delegat d’ENISA, Borja Cabezón, i la directora comercial de Xarxa Galícia de CaixaBank, Marta Albela. El jurat encarregat de seleccionar l’empresa guanyadora ha estat compost per membres rellevants de l’ecosistema regional d’emprenedoria i innovació, com Unirisco, XesGalicia, Bioga, Mestrelab o Zendal.

Les empreses més innovadores i amb més potencial de Galícia

A més de UARX Space, a l’esdeveniment han participat la resta de start-ups finalistes a Galícia, que han tingut l’oportunitat de presentar els seus projectes:

  • Diversa Technologies: spin-off sorgida de l’Institut d’Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la (IDIS) i del Sergas. Col·labora amb empreses farmacèutiques i biotecnològiques per buscar solucions, a través de l’aplicació de nanotecnologia, que permetin el desenvolupament de fàrmacs i teràpies innovadores en camps com l’oncologia o les malalties rares. El seu objectiu últim és millorar la qualitat de vida de les persones a través de la medicina de precisió.
  • Enzicas bio: start-up que elabora additius alimentaris sostenibles a partir de l’amidó de castanya. Les seves solucions biotecnològiques faciliten els processos de maduració de productes làctics i càrnics, al disminuir els seus temps i reduir costos.
  • Kreios Space: empresa aeroespacial que desenvolupa sistemes de propulsió elèctrics i sostenibles per a satèl·lits. La seva innovadora tecnologia permet reduir les òrbites actuals en les quals operen els satèl·lits, disminuint el cost de les missions i la generació de brossa espacial, al mateix temps que incrementen el temps de vida d’aquest tipus de vehicles.
  • Nova Indústria Galega (NIGAL): des de la seva seu a Ribadeo pretén democratitzar i posar a disposició de les empreses tota la informació que generen en els seus processos industrials. Per això dissenyen solucions a mida, basades en la intel·ligència artificial i el machine learning. En aquests moments compta en el mercat amb aplicacions de monitorització i anàlisi per als sectors vinícola, forestal i de gestió de residus.

Totes aquestes empreses poden ser els futurs referents de l’ecosistema emprenedor a Galícia. Amb aquests guardons, CaixaBank i ENISA reconeixen avui solucions per als reptes del demà, aquells que ens desafien a imaginar un món millor, més sostenible i respectuós.

17 anys fomentant l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

Els Premis EmprènXXI es van crear el 2007 amb la finalitat de fomentar i recolzar aquelles companyies amb menys de tres anys de trajectòria que, a través de la seva feina, generen major impacte en el seu territori i ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual. En aquesta línia, des dels seus inicis, el programa ha invertit prop de 8,3 milions d’euros en premis en metàl·lic i en accions d’acompanyament i visibilitat, que han beneficiat gairebé 500 empreses.

Com cada any, en aquesta edició es lliurarà un total de 19 guardons a nivell territorial: 17 a Espanya (un per cada autonomia) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes) i, d'altra banda, també es premiarà amb 12.000 euros a les 12 empreses que, independentment del territori, ofereixin les millors solucions a alguns dels principals reptes del demà.

Concretament, en aquesta edició s'han definit sis grans reptes concentrats en 12 desafiaments centrats en la preservació dels recursos naturals i l’agricultura sostenible; el benestar dels ciutadans i la prevenció de malalties; el desenvolupament del talent humà; el creixement de ciutats sostenibles; l'aplicació de la innovació i tecnologia en els diferents sectors, i la transformació de les experiències d’oci.

A més, es farà lliurament de dos accessits especials en l'àmbit de la sostenibilitat, a l'empresa més sostenible segons els criteris ESG i a la innovació tecnològica més disruptiva. Ambdós accessits estan dotats amb un premi en metàl·lic de 9.000 euros.

En aquesta edició, els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Séniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Innovació i CaixaBank Dualiza.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).  

A més, DayOne duu a terme una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats a 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.  

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. 

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global. 

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d' una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la PIME.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes. La cartera històrica d'ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d'euros invertits. 

A més, ENISA, a través de l'encàrrec del Govern d’Espanya, ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH CaixaBank Banca Sostenible CaixaBank Hotels & Tourism CaixaBank Real Estate & Homes
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI