Alice Biometrics, Bemyvega, Lain Tech, Bread Free, Medical Plasmes i Hotelverse, guanyadores dels Premis EmprènXXI

30/05/2023

Les start-ups Alice Biometrics, Bemyvega, Lain Tech, Bread Free, Medical Plasmas i Hotelverse han estat les guanyadores de la 16 edició dels Premis EmprènXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgados pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA.

El jurat, integrat per més de trenta persones que representen a les àrees del Grup CaixaBank que impulsen aquests guardons, ENISA i partners més rellevants de l’ecosistema, ha destacat l’elevat nivell de les empreses participants i, especialment, de les guanyadores, que ofereixen les millors solucions als principals reptes que afronta la societat en l’actualitat. Concretament, els premis es reparteixen en sis categories:

  • Alice Biometrics (Galícia) ha estat la start-up guanyadora del repte BancaXXI (transformació digital del sector financer). La start-up ofereix solucions automàtiques de verificació d’identitat, en remot i amb tecnologia antifrau. Gràcies a l’ús de la Intel·ligència Artificial, l’empresa garanteix que les persones que realitzen una gestió a l’altre costat de la pantalla són els qui diuen ser. A més, el procés d’identificació en línia permet el desenvolupament de gestions digitals ràpides, segures i automatitzades.
  • El premi en la categoria CiudadXXI (nous models de ciutats) ha estat per a Bemyvega (Múrcia), start-up inclusiva que treballa amb Intel·ligència Artificial per a la retransmissió de classes i reunions de manera en línia i accessible per a tots. Gràcies a l’ús d’un programari, la start-up permet emetre i transmetre classes en viu amb eines inclusives; ajuden a crear i compartir les classes en línia en temps real, i ofereixen una experiència formativa accessible.
  • En el repte PlanetaXXI (un planeta millor per a les joves generacions) la vencedora ha estat Lain Tech (Comunitat de Madrid). Es tracta d’una companyia que es dedica a la recerca i desenvolupament de noves tecnologies per a la solució de reptes industrials complexos en els sectors de matèries primeres i energies renovables. Són pioners en innovació verda i sostenibles amb el medi ambient.
  • El premi SemillaXXI (transformació i innovació agroalimentària) ha recaigut en Bread Free (Navarra), la primera empresa que ha aconseguit fabricar farina de blat sense gluten, combinant biotecnologia, Intel·ligència Artificial i subproductes de la indústria agroalimentària. La solució de Bread Free és clean label i la seva generació no produeix residus. El producte final té, a més, major nivell nutricional a un preu més assequible per al consumidor.
  • Medical Plasmas (Navarra) ha obtingut el guardó en la categoria SilverXXI (envelliment actiu). Medical Plasmas és una Iniciativa Empresarial de Base Tecnològica (IEBT) dedicada a la recerca, desenvolupament, producció i comercialització d’equipament mèdic basat en tecnologia de plasma físic atmosfèric fred. Aquest tipus de plasma té propietats antimicrobianes, regeneratives i angiogèniques que acceleren la curació d’úlceres.
  • En el repte ViveXXI (reactivació i digitalització del sector turisme, restauració i oci), el premi ha estat per a Hotelverse (Balears). Aquesta start-up ofereix una experiència immersiva que permet als hostes explorar els hotels, personalitzar la seva estada i seleccionar l’habitació exacta que desitgen, conforme a una selecció per atributs. Gràcies a l’ús de la tecnologia, els usuaris tenen una experiència de compra única i personalitzada, i els hotels milloren la conversió en els seus webs, així com potencien la reserva d’habitacions superiors.

Per part seva, un jurat integrat per més de 100 representants dels principals fons de venture capital, business angels, acceleradores, corporacions i altres membres de l’ecosistema emprenedor com Adara, Kibo Ventures i Encomenda, entre altres, han seleccionat les empreses finalistes de cada repte, que han estat: Deale (BancaXXI), reveure (CiudadXXI), Thermogreen (PlanetaXXI), Ai Labs Group – Legit.Health (SilverXXI), Deep Detection (SemillaXXI) i LUGGit (ViveXXI).

Reconeixements a l’impacte social i a la innovació tecnològica

Els premis s’han lliurat a Madrid, en un acte que ha comptat amb la presència de Jaume Masana, director de Negoci de CaixaBank; Jordi Nicolau, director de CaixaBank Payments & Consumer; Cristina González Viu, directora general de MicroBank; Jesús Lanero, director general de CaixaBank Tech, i José Bayón, CEO de ENISA.

Enguany, els guardons compten amb el suport del Grup CaixaBank: AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d’Empreses, CaixaBank Hotels&Tourism, CaixaBank Banca Privada, Banca de Particulars, Banca Negocis, CaixaBank Tech, CaixaBank Sèniors, CaixaBank Real Estigues & Homes i Banc BPI.

En aquesta edició, en la qual han participat un total de 1.135 empreses, s’han atorgat també dos accèssits amb una dotació de 10.000 euros cadascun. Concretament, el premi Impacte Social, patrocinat per MicroBank, a l’empresa amb major influència positiva en la societat ha estat per a Bemyvega (Múrcia) i el premi Deep Tech, patrocinat per CaixaBank Tech, que reconeix a la innovació tecnològica més disruptiva, ha estat per a Solarment (Catalunya). Bemyvega és una start-up inclusiva que treballa amb Intel·ligència Artificial per a la retransmissió de classes i reunions de manera en línia i accessible per a tots. Per part seva, Solarment és una empresa que instal·la plaques solars i s’encarrega dels tràmits per a assegurar als seus clients un autoconsum solar amb estalvis optimitzats.

D’altra banda, l’Ambaixada d’Israel a Espanya ha atorgat l’accèssit a la innovació ISUN ‘Israel Start-up Nation’ a H2SITE (País Basc). El guardó l’ha lliurat Noa Hakim, portaveu de l’Ambaixada d’Israel a Espanya.

Premis en metàl·lic, formació internacional i contacte amb inversors i empreses

El premi inclou una dotació econòmica de 20.000 euros per a cadascun dels guanyadors de la fase de reptes. A més, tant les companyies guanyadores en la fase territorial com les vencedores i una finalista de cadascuna de les categories plantejades com a reptes, i les mereixedores dels accèssits també tindran accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món.

Així mateix, tindran l’oportunitat d’estar en els Investors Day EmprènXXI, jornades on mantindran contacte amb inversors i empreses amb interès de col·laborar amb l’ecosistema emprenedor.

A més, les start-ups guardonades formaran part de la comunitat AlumniXXI, que és un punt de trobada per a l’intercanvi de coneixements, idees i experiències entre els fundadors i fundadores de les empreses premiades al llarg de la història dels Premis EmprènXXI. Es tracta d’una iniciativa que combina una comunitat virtual i trobades presencials que ajuda a reforçar vincles i crear sinergies entre els qui hagin estat premiats i l’ecosistema emprenedor i de la innovació.

D’altra banda, tant candidats com guanyadors també podran participar en el programa d’innovació oberta DayOne Open Innovation Program per a desenvolupar pilots amb el grup CaixaBank.

Des de la seva creació en 2007, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyament, que han beneficiat a més de 465 empreses.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d’innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores. L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius de ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros. En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d’aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d’euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH CaixaBank Banca Sostenible CaixaBank Hotels & Tourism CaixaBank Real Estate & Homes
Organitzadors territorials / Col·laboradors