08/09/2021
Perfect Numbers és l'empresa guanyadora del premi EmprendedorXXI a Galícia i la labor del qual es basa en la cerca de solucions per a empreses, principalment aquelles que se serveixen d'elements tecnològics com a robòtica, intel·ligència artificial o vinculada amb el IoT (internet de les coses). Gonzalo Abuín Pérez és el seu CEO i fundador i avui respondrà a les nostres preguntes per a conèixer més a fons Perfect Numbers.
Premis EmprenedorXXI: Com definiries el vostre projecte?
Gonzalo Abuín: En Perfect Numbers desenvolupem solucions orientades a la indústria 4.0 basades en tecnologies com l’internet de les coses, big data o intel·ligència artificial que ajuden les empreses a prendre les millors decisions. Les nostres solucions (data) són senzilles, precises i fàcils d'implementar: són flexibles perquè sempre s'adapten a les necessitats del client, són rendibles perquè aconseguim retorns de la inversió en molts casos inferiors a l'any i són integrals perquè estan compostes per maquinari i programari la fi del qual és lliurar al client un producte clau en mà.
Aplicant les regles de negoci de cada companyia aconseguim que els “dates” retornin els “nombres perfectes” que permeten millorar els processos productius i obtenir importants estalvis econòmics.
Premis EmprenedorXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?
Gonzalo Abuín: Com apassionats de la tecnologia que som estem sempre llegint i formant-nos. Ens agrada la programació i l'electrònica, per això portàvem anys treballant i programant petits microcontroladors com ESP32 o Arduino, dissenyant senzills prototips que ens permetien monitorar diferents coses. Teníem el coneixement i ganes de fer coses. Però l'arrencada de tot s'origina en Vilalba, Lugo, en una explotació ramadera on ens van sol·licitar el desenvolupament d'un prototip per al control de temperatures del seu tanc refrigerat, on s'emmagatzema la llet després de cada munyiment, ja que estaven tenint alguns problemes amb la conservació de la qualitat i, a més, el client al qual venien la llet, una coneguda indústria formatgera, els exigia un “major control i rigor”. Preparem el prototip i en una setmana el teníem instal·lat. Llavors, els veterinaris que solien visitar l'explotació van preguntar qui havia fabricat aquell aparell, perquè els semblava una eina de gran valor i que els facilitaria molt el seu treball si tinguessin accés a les dades registrades. A aquest primer prototip el bategem amb el nom de *DataLact.
En 2017 la EOI (Escola d'Organització Industrial) va organitzar un coworking a Lugo i ens apuntem amb el pilot que havíem desenvolupat per a la granja. Tot van ser lloances cap al projecte i per això decidim presentar-nos a la convocatòria d'una acceleradora gallega anomenada ViaGalicia en la qual teníem possibilitats de finançament. En aquest moment amb l'entrada en ViaGalicia, és quan fem el salt i ens constituïm com a empresa. En el nostre pas per ViaGalicia desenvolupem dues noves solucions: DataCold per a monitorar cambres frigorífiques i DataWater per a monitorar dipòsits d'aigua de consum en ajuntaments. Aquesta última és una de les solucions que està tenint un creixement orgànic i sostingut en el temps. Tenim més de 80 dipòsits d'aigua monitorats en més de 20 ajuntaments i les perspectives per a enguany és incrementar el número en almenys 50.
I dels dipòsits de llet i aigua als de cervesa amb DataBeer. Després d'aconseguir una notable experiència en el monitoratge de dipòsits de líquids, decidim presentar-nos a TheHop, un programa obert d'emprenedoria col·laborativa convocada per Fills de Rivera (Estrella Galícia). Va ser una decisió poc meditada i, encara que quan et presentes a alguna cosa ho fas amb la convicció que pots ser triat, les possibilitats no eren moltes. I es va produir la màgia. Vam ser seleccionats i desenvolupem una solució per a monitorar tancs de cervesa de celler, on mesuràvem temperatura, pressió i cabal per a cada tanc, arribant fins i tot a integrar la solució amb un assistent virtual de veu com va ser amb Alexa. Aquest desenvolupament va suposar un important salt a nivell imatge d'empresa i ens va posar en el mapa de les empreses més innovadores en el sector de la internet de les coses.
Premis EmprenedorXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte que penseu us ha fet guanyar aquest premi?
Gonzalo Abuín: Des del meu punt de vista han estat un conjunt de coses:
En primer lloc, per la nostra trajectòria. Hem passat per diverses de les millors acceleradores de Galícia i d'Espanya i en totes hem desenvolupat nous productes i aconseguit les fites que ens havíem proposat. Per això hem tingut un bon reconeixement.
En segon lloc, l'haver generat beneficis des de l'inici de l'activitat. Això és molt poc comú en qualsevol startup i aporta garanties que la proposta de valor està validada pels clients i pel mercat.
En tercer lloc, la capacitat que ha tingut la companyia de diversificar per a arribar a diferents sectors sense perdre el focus i aprofitant de la millor manera possible el CORE dels nostres desenvolupats inicials.
Finalment, crec que el treballar amb clients destacats ens ha donat visibilitat. Un exemple pràctic és el cas d'Estrella Galícia amb la nostra solució DataBeer.
Premis EmprenedorXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació en la vostra comunitat autònoma?
Gonzalo Abuín: Ens apassiona la tecnologia per això gaudim creant solucions basades en IoT. El nostre valor diferencial és que creguem productes únics. Innovem cada dia per a diferenciar-nos i crear valor per als nostres clients i per a la comunitat en general.
A més de dissenyar productes que s'adapten a les necessitats del client, una altra cosa que ens diferencia és que resolem els problemes de manera àgil i en curts espais de temps. Complim amb l'ofert brindant un bon servei al client i una atenció personalitzada. Facilitem serveis gratuïts extra d'alt valor afegit com són les nostres apps.
En definitiva, la qual cosa ens converteix en referents en la nostra comunitat és que hem demostrat que amb nostres “Dates” connectats garantim la seguretat i la qualitat del producte final, el seguiment de l'inventari, i el manteniment predictiu en les màquines entre altres coses, per a millorar la fiabilitat dels processos en les empreses i prendre les decisions adequades.
Premis EmprenedorXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?
Gonzalo Abuín: En el meu cas concret el millor consell que li podria donar és que s'envolti de bona gent. Que l'equip que formi al seu voltant comparteixi els seus mateixos valors. És bastant comú que quan les coses van bé a alguna persona de l'equip se li pugi l'ego i és llavors quan comencen els problemes, i ja no et dic res si les coses van malament. Sens dubte en aquests casos el millor és apartar a aquestes persones de l'equip perquè sempre acaben enterbolint-lo tot. Utilitzant l'argot del clima laboral, envolta't d'evangelitzadors i evita als anomenats mercenaris. Per això per a mi és important envoltar-me de persones senzilles i humils, sense confondre humilitat amb feblesa, i menys encara amb covardia. Perfect Numbers està format per persones humils que formen l'equip més valent que conec, i és que ja ens ho diuen: “us atreviu amb tot”.
Una altra de les actituds que hauria de tenir qualsevol emprenedor, és la constància i la perseverança, que no es rendeixi davant els problemes, que li sorgiran, i molts. Ara està molt de moda la paraula “resiliència”. Tampoc ha de tenir por d'arriscar-se, un dels primers obstacles en la carrera de qualsevol emprenedor és aprendre com acceptar el risc. Arriscar porta implícit la presa d'una decisió. Quan un pren decisions sempre tria i quan tries vol dir que has de renunciar a alguna cosa i has d'assumir-ho d'una forma natural.
Finalment, i per a no estendre'm molt més, li diria que innovés constantment, que no tingués por de demanar ajuda i que aprengués dels seus errors.
Premis EmprenedorXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprenedorXXI per al vostre projecte? i a nivell personal com a fundador i CEO?
Gonzalo Abuín: Ha estat la guinda que li faltava al pastís, i el pastís caducava ja que per antiguitat era l'últim any que ens podíem presentar a aquest premi… L'any passat, igual que aquest, havíem estat finalistes dels dos reptes, regional i sectorial, i no havíem aconseguit guanyar en cap d'ells. Enguany quan ens van dir que tornàvem a ser finalistes pensem, estem fent les coses bé, tenim una altra oportunitat.
Encara que ja teníem un cert reconeixement a Galícia, el premi ens ha servit per a consolidar la nostra posició de líders en disseny de solucions basades en tecnologies IoT. També ens dóna una major visibilitat que ajuda al fet que empreses i potencials clients es fixin i s'acostin a nosaltres.
A nivell personal m'ha suposat una tremenda alegria interior. Jo vaig apostar per aquest projecte des del minut zero. Vaig deixar el meu anterior treball en una companyia de la qual era soci per a dedicar-me 100% a Perfect Numbers. El premi és com la constatació que no m'equivocava quan vaig prendre la decisió de començar aquesta nova aventura, que l'esforç ha valgut la pena i que he fet el correcte. Ara mateix estic més motivat que mai i gaudint plenament el moment que viu Perfect Numbers.
Premis EmprenedorXXI: Com ha estat l'experiència de participar en els Premis EmprenedorXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d'aquesta iniciativa?
Gonzalo Abuín: En el meu cas particular diria que l'experiència ha estat rejovenidora. Ha estat com tornar a enamorar-se després de molt de temps. El premi és el final, però el que realment gaudeixes és tot el procés, i encara que la major part ha estat de manera virtual, aquest lleuger nerviosisme i aquest pessigolleig abans d'una presentació no te'l lleva ningú, almenys a mi això és el que em succeeix.
Hi ha dos elements que destaquen per sobre dels altres:
La formació rebuda durant la setmana a Barcelona. M'ha servit per a continuar obrint la meva ment, per a conèixer altres projectes i a un munt de persones que m'enriqueixen amb les seves vivències en aquest complicat però alhora divertit camí de l'emprenedoria.
La possibilitat de presentar el nostre projecte a centenars d'inversors. De cap altra forma aconseguiríem reunir un grup tan gran i important si no és a través del Investors Day organitzat per DayOne.
Premis EmprenedorXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?
Gonzalo Abuín: El nostre repte en majúscules en aquest moment se centra en aconseguir captar nous clients i incrementar la facturació. Durant el període de confinament hem estat treballant en la definició de l'estratègia de la companyia i l'objectiu principal és el creixement com a base per a la consolidació de l'empresa. Aquest és el principal motiu pel qual ens hem decidit a obrir la nostra primera ronda de finançament. Buscarem contractar personal per a reforçar la part tècnica, però sobretot la comercial que fins avui l'ha estat assumint el CEO en exclusiva.
Quant a producte estem perfeccionant la nostra última solució DataAir (Monitoratge de fugides d'aire comprimit i gas) per a aconseguir que estigui 100% operativa i poder començar amb la seva comercialització. Encara que ja hem realitzat la nostra primera venda a la companyia GESTAMP, el dispositiu encara és un prototip i per tant està confeccionat diguem de manera “artesanal”, el repte és aconseguir les certificacions necessàries perquè es converteixi en una solució industrial que es pugui fabricar en sèrie amb totes les garanties i estàndards de qualitat. En línia analitzarem la possibilitat de patentar DataAir.
Un altre de les fites que pretenem aconseguir a mitjà termini és l'aplicació d'intel·ligència artificial per a generar patrons i que la solució realitzi aprenentatge autònom de manera que en el futur arribi a ser capaç de predir quan es produirà una fugida d'aire comprimit.
Coneix més sobre els guanyadors d'aquesta edició dels Premis EmprenedorXXI aquí.
Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne