27/11/2019
Cada any, els Premis Emprenedor XXI, pretenen identificar i reconèixer a aquelles empreses més innovadores i amb major potencial de creixement en diversos sectors d’activitat.
La població d’edat avançada augmenta proporcionalment a causa de l’increment de l’esperança de vida i la baixa taxa de natalitat. S’està convertint en un motor de creixement i existeix una previsió d’inversió a nivell europeu per part de l’economia silver de 6,7 bilions d’euros en 2025.
La “silver economy” és aquella que està basada en l’economia sustentada per negocis que donin resposta a la demanda dels més grans.
Segons un informe de la Unió Europea, l’any 2060 la població europea rondarà el 40% del total de la població, duplicant el percentatge que existeix actualment. Aquestes dades comporten un repte social i econòmic enfocat als més grans i un dels objectius principals de la tecnologia és millorar i potenciar la qualitat de vida d’aquesta part de la societat. Parlem d’espectres tan amplis com l’oci i la cultura, les finances o l’assistència sanitària. Qualsevol solució que millori les seves necessitats i potenciï la seva adaptació a les noves tecnologies. S’inclouen noves eines de finançament, noves solucions per a les realitats sorgides, noves propostes d’urbanisme i d’habitatge, etc.
Share-renting, car pooling o ride hailing?
Segurament hauràs sentit parlar d’aquests anglicismes que hem adaptat al nostre vocabulari. Tots ells formen part d’un nou paradigma en la societat moderna: la mobilitat sostenible i intel·ligent.
Un dels objectius principals de la mobilitat sostenible és reduir l’impacte negatiu (econòmic, social i ambiental) dels mitjans de transport, incentivant noves formes i vies de mobilització. Des del lloguer de motocicletes elèctriques, fins al share-renting, per a així mitigar i reduir l’ús del vehicle privat.
Existeixen multitud d’avantatges que faran de la mobilitat sostenible, la mobilitat del futur.
L’e-Health (e-Salut) o la sanitat del futur. Així podem denominar a la incorporació de les noves tecnologies al sector de la salut. Progressivament, el sector sanitari ha anat incorporant noves tècniques que reclamen el progrés: precisió en el diagnòstic, reducció de la invasió en el cos, major accés als serveis i creixement de la telemedicina, així com el desenvolupament de nous fàrmacs i la biotecnologia aplicada a l’àmbit de la medicina.
Trobar noves solucions que s’adaptin a les necessitats mèdiques és un gran repte però també una gran millora. Es millorarà la qualitat assistencial, la qualitat del pacient i suposarà un estalvi en el consum de recursos sanitaris.
Per al futur, s’espera la total incorporació de la tecnologia en clíniques, hospitals i laboratoris, millorant l’atenció i qualitat de vida de la societat.
El sector agroalimentari a Espanya representa un 5,8% del PIB, aportant un gran valor a l’economia espanyola, arribant a liderar el sector industrial. Es facturen aproximadament més de 90.000 milions d’euros a l’any i Espanya es situa com la quarta economia exportadora del sector agroalimentari a la Unió Europea i l’octava a nivell mundial, aconseguint un 3,3% de la quota de mercat global. És molt important avançar en el terreny tecnològic i digital.
Una de les problemàtiques que sorgeixen quan parlem de tecnologia i innovació en el sector agroalimentari parlem sobretot, de la desinformació per part dels agents del sector primari. Existeix un desconeixement total de totes les tecnologies que podrien ajudar a incentivar l’agricultura. És important incidir en aquesta mena d’iniciatives, per a així potenciar les tecnologies en un sector on pràcticament és inexistent. L’avanç serà extremadament potent ja que existeixen moltes possibilitats tecnològiques. Des de solucions basades en la reducció de desaprofitaments, l’economia circular, l’agricultura ecològica i sostenible fins al consum responsable.
Què passaria si utilitzéssim tots els avanços tecnològics per a crear un canvi en la societat?
Crearíem un impacte positiu. Així és, parlem de solucions tecnològiques amb l’objectiu d’incrementar el desenvolupament sostenible en la societat.
Solucions com les millores per al canvi climàtic, la reducció de desigualtats i la fam en el món, l’increment de l’aigua neta i el sanejament o les ciutats sostenibles, entre altres. En aquesta categoria s’englobaria a aquelles empreses que a través de la tecnologia, pretenen solucionar algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
En els últims anys, les noves tecnologies han irromput en la majoria de sectors de la societat. El sector immobiliari no ha estat l’excepció. Les immobiliàries i constructores s’han anat desenvolupant i han adoptat un nou concepte: Proptech.
El Proptech ha reinventat les noves maneres de visibilitzar el sector immobiliari a través del Big Data, la Intel·ligència Artificial o la Realitat Augmentada. La forma en la qual es compra, es lloga, s’embeni i es construeix una propietat. Això ha permès les interaccions autònomes i directes amb el mercat (tours virtuals) i una major rapidesa de les transaccions.
A Espanya, cada vegada hi ha més empreses que s’endinsen en aquest món en el qual abans, la competència era molt més reduïda. El mercat actualment genera un volum de 2.500 milions d’euros. El Proptech es desenvolupa amb molta facilitat i serà una de les revolucions dels pròxims anys.
Encara ets a temps de presentar la teva candidatura als Premis EmprendedorXXI.
Participa fins al 4 de Desembre a www.f6s.com/emprendedorxxi/about i aconsegueix alçar-te amb el guardó a l’empresa amb major potencial del teu sector!