14/02/2020
L’empresa biscaïna Innitius ha guanyat els Premis EmprenedorXXI al País Basc, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i coatorgats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa. En aquesta cita, celebrada al Palau de Congressos d’Europa de Vitoria-Gasteiz també hi han participat com a organitzadors el Govern basc i el Grup SPRI.
L’objectiu clínic del dispositiu d’Innitius és diferenciar entre els falsos parts prematurs i els parts reals, i amb això pretén millorar el diagnòstic de pacient i reduir els costos associats amb les hospitalitzacions innecessàries i l’administració de fàrmacs a les pacients. Amb això, el FineBirth, que així és com s’anomena el dispositiu, reduirà el nombre d’hospitalitzacions innecessàries; reduirà l’ús de teràpies perjudicials per a la pacient: antibiòtics; reduirà el trauma psicològic de la mare; permetrà al metge centrar els seus recursos en la intervenció del part per millorar els resultats neonatals; optimitzarà el flux de treball de l’obstetre; reduirà les decisions subjectives i els costos derivats de les hospitalitzacions innecessàries.
FineBirth s’està desenvolupant com un dispositiu stand-alone i portàtil, així com un dispositiu add-on per als sistemes actuals d’ultrasons. Amb una prova de baix cost per a cada pacient i sense contraindicacions, qualsevol obstetre pot fer servir fàcilment aquest test en qualsevol entorn mèdic on siguin ateses les pacients de part: consultes, emergències o sales de part. Comparat amb com es duu a terme el diagnòstic d’amenaces de part preterme avui dia (test IVD i/o cervicometria als hospitals de referència), Innitius busca descentralitzar el test i acostar-lo al pacient tant com sigui possible, obrint una nova eina per a centres d’atenció primària, hospitals rurals i països del tercer món (que actualment no tenen accés als costosos equips d’ecografia).
En paraules d’Alberto García, un dels responsables de l’empresa, “aquest premi és la recompensa a dos anys de feina. És d’agrair que un esdeveniment d’aquest tipus empenyi i animi els emprenedors a continuar treballant i, sobretot, ens posi en contacte els uns amb els altres per a poder continuar millorant i sent competitius”. Pel que fa a la resta de finalistes, i malgrat la recurrència de la frase, “el premi no és el més important, aquestes trobades ens ajuden a poder créixer i entendre tots els punts de vista”. Sobre el projecte, assenyala que el germen va sorgir “mentre al laboratori analitzàvem el desgast del formigó en ponts. A partir d’un ‘advisor’, ens van comentar que hi havia clíniques que treballaven en l’anàlisi del desgast dels colls d’úter i en el moment en què es va demostrar que la forma de l’úter marca el desenvolupament de l’embaràs, és quan neix la nostra empresa”, comenta. “Aquest projecte, a més, ens omple molt ja que té una part social molt important. Ajuda a prevenir i a millorar la salut tant de les mares com dels nadons prematurs, i ens pot anticipar a les seqüeles que produeixen actualment aquests parts”, confessa García.
El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros i l’accés a un programa internacional d’acompanyament a Silicon Valley, organitzat per Esade en col·laboració amb la Singularity University, o un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit).
El guardó s’ha lliurat en el marc de la jornada d’innovació, tecnologia i emprenedoria ‘DayOne Innovation Summit’, un programa creat per CaixaBank DayOne, que ha reunit els principals players de l’ecosistema emprenedor, tecnològic i inversor basc. Una cita que ha estat presidida per Arantxa Tapia, consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures del Govern basc; Juan Pedro Badiola, director territorial Nord de CaixaBank; i Galo Gutiérrez, director general d’Indústria i Pime del Govern d’Espanya.
A més de la guanyadora, les quatre empreses finalistes han estat:
Jornada DayOne Innovation Summit al País Basc
A la jornada DayOne Innovation Summit celebrada al Palau de Congressos d’Europa de Vitoria-Gasteiz, l’entitat ha reunit més d’un centenar de persones. Al llarg de la jornada, s’han celebrat workshops, masterclass, ponències i taules rodones, en què experts com Alfons Cornella, fundador de l’Institute of Next, ha explicat des de la seva experiència personal, el seu viatge exploratori de 6 setmanes per les principals ciutats xineses, encoratjant l’ecosistema europeu a aprendre més sobre la revolució en innovació a la Xina.
A més, hi ha hagut dues taules rodones i ponències, en què s’ha analitzat la importància de la innovació i l’emprenedoria. En una hi ha hagut també l’alcalde de Vitoria-Gasteiz, Gorka Urtaran. En aquesta cita ha ressaltat que Vitoria-Gasteiz és referència mundial en matèria de sostenibilitat “gràcies a la feina que han fet moltes persones durant dècades. És fruit de l’esforç i compromís de diferents alcaldes, de les i els tècnics municipals i de la ciutadania, que s’ha implicat per interioritzar aquest caràcter green de la nostra ciutat fins a fer-lo part de la nostra identitat i un dels principals elements de la nostra gran qualitat de vida”.