23/03/2021
L'empresa càntabra Regfilter ha guanyat els Premis EmprenedorXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa. A més, l'organització dels Premis EmprenedorXXI compta amb el suport del Govern de Cantàbria.
El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros, l'accés a un programa de formació internacional organitzat per ESADE en col·laboració amb experts de Silicon Valley i mentoring especialitzat. Malgrat la situació excepcional que estem vivint per la Covid-19, CaixaBank i Enisa continuen impulsant i donant suport a l'activitat emprenedora, així com reconeixent la important tasca que exerceixen.
En aquesta ocasió, l'acte de lliurament s'ha realitzat de manera telemàtica, en una sessió en la qual han participat la Directora Comercial de CaixaBank a Cantàbria i Astúries, Celia Torío, així com Jordi García, Director d'Operacions i Estratègia d’Enisa; i Alfredo Cuesta, Director de l'Àrea de Creació, Innovació i Consolidació Empresarial de SODERCAN. L'acte de lliurament dels premis s'ha realitzat en el marc de la jornada DayOne Innovation Summit.
Així, els càntabres han desenvolupat un producte innovador per a la filtració, un procés físic pel qual l'aigua, en passar a través d'un mitjà filtrant, queda lliure d'impureses i brutícia majors d'una determinada grandària. Fins ara, pràcticament totes les instal·lacions utilitzen filtres de sorra, que ocupen molt espai, filtren partícules de 30 micres i gasten grans quantitats d'aigua a realitzar les rentades setmanals.
Els filtres regeneratius REGFILTER, amb mig filtrant perlita micronitzada, neixen com a solució als grans consums d'aigua generats pels filtres de sorra, estalviant més d'un 96% d'aigua, aportant a més importants estalvis d'espai i energia. És un sistema automatitzat, amb gestió remota del sistema i autonetejador. L'únic del mercat sense parts mòbils, i fabricat en acer inoxidable per a un cicle de vida superior al de la competència. A més és adaptable a qualsevol forma, grandària i cabal, i té un important estalvi en químics, i en energia d'escalfament de l'aigua.
A més del guanyador, també han estat finalistes:
“Volem que vegin la filtració regenerativa com una oportunitat de futur”
Així amb tot, Felipe Lavín, Director General de Regfilter, confessa que “és un reconeixement al treball que fem durant aquests últims anys i és molt important per a nosaltres. Hi havia uns projectes molt forts en aquesta edició, de caràcter biomèdic que tan necessaris són en aquests moments, i haver pogut imposar-nos a tots ells reforça més si cap el valor d'aquest guardó”. Un premi que els donarà impuls en els seus pròxims reptes. “Això sobretot ens donarà l'oportunitat de donar a conèixer-nos i ajudar-nos a pujar com una alternativa més eficient i sostenible, que a la vegada ens pot portar noves oportunitats de negoci per poder continuar creixent com a empresa”, apunta Lavín. La idea d'aquest projecte sorgeix durant l'estada a Tailàndia d'un dels socis de Regfilter. “Ell va estar com a responsable de manteniment d'un parc aquàtic i tenia molts problemes amb el sistema de filtrat. El que va detectar és que la tecnologia de filtrat en els últims 60 anys no havia evolucionat i es limitaven a copiar el que ja estava fet, amb les seves coses bones i les seves coses dolentes”, explica Lavín. Així que es van posar a la feina. “Desenvolupem una idea per millorar el que ja hi havia i sobretot, per tractar de polir els defectes anteriors. I això ens ha obert les portes de mercats com el coreà i fins i tot ens hem encarregat de desenvolupar també projecte de WaveGarden, que és una ona artificial en una gran piscina que està tenint molt èxit en el món del surf”.
L'objectiu a curt termini dels càntabres és “poder implantar-nos de forma més notòria a Espanya i que la societat en general i els arquitectes en particular vegin la filtració regenerativa com l'oportunitat del futur, gràcies a l'estalvi d'aigua, d'espai i d'energia”.
Premis a les millors empreses de cada territori i de cada sector
En aquesta edició, en la qual han participat un total de 955 empreses d'Espanya i Portugal, es lliuren 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes), que rebran un premi en metàl·lic de 5.000 euros. A més, es premiarà a les empreses que ofereixin les millors solucions als principals reptes de la societat actual, que obtindran un premi en metàl·lic de 15.000 euros. En total, s'han definit un total de 8 reptes: Ciutat XXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), Viu XXI (digitalització, nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), Benestar XXI (la salut dels ciutadans), Llavor XXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), Planeta XXI (la sostenibilitat mediambiental), Banca XXI (un nou model de banca més pròxima al client), Junts XXI (iniciatives d'impacte social), Deeptech XXI (augmentar la competitivitat de la indústria gràcies a la ciència i la transferència tecnològica).
Tant els guanyadors a nivell territorial com els guanyadors de les diferents categories i un finalista de cada repte també tindran accés a un programa de formació internacional i mentoring especialitzat. A més, totes les empreses guanyadores dels premis i les finalistes dels reptes participaran en el Investors Day EmprenedorXXI i tots els participants d'aquesta edició podran accedir al DayOne Open Innovation Program per realitzar una prova de concepte amb CaixaBank. Enguany, els guardons compten amb el suport d’AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d'Empreses, Negoci Immobiliari, CaixaBank Hotels&Tourism, Banca Privada, Banca de Particulars, CaixaBank Sèniors i CaixaBank Negocis. Així mateix, la convocatòria compta amb el suport i col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o l’Agência Nacional da Inovaçao de Portugal.
Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor
Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8.900 start-ups i més de 3.300 professionals han estat involucrats en comitès i jurats. Amb els Premis EmprenedorXXI, CaixaBank i Enisa tenen l'objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han consolidat com un guardó de referència per a start-ups d'Espanya i a partir de 2018 també a Portugal.
Sobre SODERCAN
La Societat per al Desenvolupament Regional de Cantàbria (SODERCAN) desenvolupa la seva activitat per contribuir a l'enfortiment del teixit industrial de Cantàbria secundant totes les activitats que contribueixin a millorar-ho, facilitant els processos de creació, consolidació i creixement empresarial, i promovent activitats i/o projectes d'I+D, que impulsin la millora competitiva de les empreses de la regió. Fonamentalment persegueix fomentar el talent emprenedor, la creació de noves empreses i la captació d'inversions exteriors. Per això, dona suport al desenvolupament d'empreses amb capacitat de competir, la transformació d'aquelles que pertanyen a sectors madurs amb dificultats per competir en un escenari global, sense oblidar la promoció i sortida d'empreses càntabres a mercats exteriors, així com donar suport al desenvolupament de projectes d'I+D, posant a la disposició de les empreses els suports financers propis, i d'organismes regionals, nacionals i europeus.