29/05/2024
CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, juntament amb les seves diferents àrees, divisions i filials del Grup, ha lliurat els guardons de la fase de Reptes dels Premis EmprènXXI. Aquesta convocatòria té l’objectiu de reconèixer les empreses d’Espanya i Portugal que ofereixen les millors solucions a alguns dels principals reptes als quals s’enfronta la societat actual, com la conservació del planeta o l’envelliment de la població, entre altres. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Ministeri d’Indústria i Turisme, a través d’ENISA, a Espanya, i del Banco BPI a Portugal.
Les start-ups premiades en aquesta 17ª edició dels Premis EmprènXXI han estat Nova Industria Galega, Gravity Wave, The Blue Box Biomedical Solutions, Showee Smart Wellness, Eonesia-Gamificació Immersiva, Nuwe, Nidus Lab, PandaGo, Cafler, Colibid, Hotel Treats i Oratrex.
El jurat, integrat per més de 100 persones -representants del Grup CaixaBank, ENISA, Banco BPI i partners més rellevants de l’ecosistema emprenedor-, ha destacat l’elevat nivell de les empreses participants i, especialment, de les guanyadores, per oferir les millors solucions als principals desafiaments de la societat actual des d’una perspectiva innovadora. En aquesta última edició, els premis s’han repartit en sis categories o reptes. Cada repte inclou dos desafiaments, reconeixent així dues companyies diferents.
Las 12 start-ups guanaydores, han rebut una dotació econòmica de 12.000€ cadascuna, han estat les següents.
En aquesta 17ª edició dels Premis EmprènXXI s’han atorgat també dos accèssits especials amb una dotació de 9.000€ cadascun. El premi Sostenibilitat, a la companyia més sostenible, a partir dels criteris ESG, impulsat per Sostenibilitat de CaixaBank i CaixaBank Dualiza, s’ha lliurat a la start-up PandaGo (Madrid); i el premi DeepTech, a la innovació tecnològica més disruptiva, impulsat per CaixaBank Tech, a l’empresa Colfeed4Print (Madrid), una spin off del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) dedicada a la fabricació de filaments i grànuls per a la impressió 3D.
A més, s’ha lliurat el reconeixement a una Trajectòria AlumniXXI, impulsat per CaixaBank Banca Privada, a Genially, start-up andalusa que va ser la guanyadora de la categoria Negocis Digitals dels Premis EmprènXXI el 2017.
Reconeixement i formació internacional
Els premis s’han lliurat a CaixaForum Madrid, en un acte que ha comptat amb la intervenció de Jaume Masana, director de Negoci de CaixaBank; Luis Cabanas, director d’Empreses de CaixaBank; Carmen Gimeno, directora general adjunta de VidaCaixa; Cristina González Viu, directora general de MicroBank; Rebeca Torró, secretària d’Estat d’Indústria, Ministeri d’Indústria i Turisme, i Borja Cabezón, CEO d’Enisa, entre altres representants.
A més de la remuneració econòmica, els guanyadors de cadascun dels desafiaments i els accèssits tindran accés a un programa de formació a Cambridge. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for Entrepreneurs, en col·laboració amb el MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) i impartit per professorat d’ESADE i membres de l’ecosistema emprenedor de Boston.
Les empreses guardonades tindran l’oportunitat d’estar en els Investors Day EmprènXXI, jornades on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l’ecosistema emprenedor.
També formaran part de la comunitat AlumniXXI, que s’ha consolidat com un punt de trobada per a l’intercanvi de coneixements, idees i experiències entre els fundadors de les empreses premiades al llarg de la història dels Premis EmprènXXI. Es tracta d’una iniciativa que combina una comunitat virtual i trobades presencials que ajuda a reforçar vincles i crear sinergies entre els premiats i l’ecosistema emprenedor i de la innovació.
Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 8,4 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyament, que han beneficiat a gairebé 500 empreses.
Sobre CaixaBank DayOne
DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).
A més, DayOne duu a terme una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.
Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats a 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.
Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal.
Sobre ENISA
L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global.
Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d' una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la PIME.
L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes. La cartera històrica d'ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d'euros invertits.
A més, ENISA, a través de l'encàrrec del Govern d’Espanya, ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.
A tancament de 2023, ENISA ha concedit 8.685 préstecs a 7.580 empreses, per un import total que supera els 1.332 milions d'euros invertits.