Entrevista a la Directora de GlyCardial, empresa guanyadora dels Premis EmprendedorXXI a Catalunya

24/07/2019

GlyCardial ha desenvolupat el primer test per a la detecció precoç de la isquèmia cardíaca, basat en la identificació en sang d’una proteïna anomenada Apo J glicosilada. La doctora Judit Cubedo, fundadora i CEO de l’empresa, va ser una de les seves descobridores, juntament amb l’equip de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona dirigit per la doctora Lina Badimon. Una tesi doctoral s’ha materialitzat en una eina que pot canviar la vida de molts pacients a tot el món.
 
Què ha suposat per al vostre projecte resultar guanyadors d’un dels Premis EmprenedorXXI?
 
Rebre un reconeixement amb tant de nom com el que està associat als Premis EmprenedorXXI, amb una entitat com CaixaBank al darrere, d’alguna forma atorga un segell de qualitat a la nostra empresa, ja que reconeix i valida el possible impacte que aquesta podria tenir en la societat. El networking que es genera al voltant dels premis és, sense cap mena de dubte, un dels seus punts forts. Tant en la fase territorial com en la sectorial, tens l’oportunitat d’interactuar amb diferents stakeholders, que t’ofereixen un feedback molt valuós sobre el teu projecte.  
 
Quina és la causa que provoca la isquèmia cardíaca i com afecta els pacients?
 
La isquèmia cardíaca es dona quan hi ha una manca de reg sanguini al cor a causa de l’obstrucció d’un vas sanguini, que pot ser deguda a la presència d’un coàgul o a una disfunció. Actualment, les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a escala mundial. La isquèmia cardíaca és l’emergència cardíaca més comuna: l’any 2016 va causar deu milions de morts a tot el món.  
 
Quins problemes comporta que la seva detecció només sigui possible quan els seus efectes ja són irreversibles per al pacient?
 
Actualment, aquesta malaltia només es pot detectar quan el dany al cor ja és irreversible, és a dir, quan part del teixit cardíac ja ha mort. Quan això passa, les probabilitats de patir un pronòstic pitjor (esdeveniments recurrents, mortalitat o desenvolupament d’insuficiència cardíaca) augmenten dràsticament.  
 
Quins són els marcadors que ha identificat el vostre equip per detectar-la de forma precoç i com funcionen?
 
El biomarcador que identifiquem és la proteïna Apo J glicosilada. En un estudi d’investigació iniciat fa anys, vam detectar que, en la fase primerenca de la isquèmia, i abans que es produeixi un dany irreversible al teixit cardíac, hi havia un canvi en els nivells d’aquesta proteïna a la sang.  
 
En què consisteix el test de detecció precoç que heu desenvolupat? El test que hem desenvolupat i estem validant es basa en un immunoassaig que es podria fer servir en qualsevol laboratori centralitzat dels hospitals. Les propietats del nostre biomarcador fan que aquest test sigui compatible amb diferents plataformes que s’utilitzen actualment en la pràctica clínica.
 
Què s’aconsegueix evitar amb aquest diagnòstic precoç?
 
Com que es detecta l’esdeveniment isquèmic de forma precoç, es podria tractar el pacient abans que es produeixi el dany irreversible del cor, amb la qual cosa es reduiria l’aparició de complicacions posteriors i, per tant, l’impacte de la malaltia en la vida dels pacients.  
 
El vostre mètode de detecció precoç també determina la probabilitat de reincidència futura en els pacients que ja han patit aquesta afecció. Com s’aconsegueix i de quina manera aquest coneixement millorarà el benestar dels pacients?
 
Estudis previs que hem dut a terme han demostrat que aquells pacients que tenen canvis més marcats en l’Apo J-Glyc tenen més probabilitats de patir esdeveniments recurrents i fins i tot de mortalitat, per la qual cosa també serviria per avaluar el pronòstic dels pacients després de patir un primer esdeveniment. Aquest fet és de vital importància, ja que ens permetria identificar els pacients d’alt risc i dur a terme un tractament més dirigit per tal de millorar el seu pronòstic.  
 
Creieu que el vostre mètode de detecció també es podrà aplicar en un futur a altres malalties?
 
En paral·lel a la nostra principal línia de desenvolupament, que és el diagnòstic de la isquèmia cardíaca, estem avançant en línies de recerca addicionals per tal d’identificar altres possibles aplicacions del nostre biomarcador.  
 
Quants anys d’investigació i desenvolupament ha requerit aquest descobriment?
 
Aquest projecte, que va ser part de la meva tesi doctoral i va començar fa més de dotze anys a l’Hospital de Sant Pau, dirigit per la doctora Lina Badimon, directora científica de l’empresa i líder de l’àrea cardiovascular, estava enfocat a descobrir nous biomarcadors d’isquèmia. A mesura que vam anar avançant, vam anar prenent consciència que allò que al principi va ser un descobriment d’investigació podia acabar convertint-se en un producte que arribés al mercat. Després de desenvolupar un primer prototip del test i fer les primeres validacions en mostres de pacients reals, vam decidir constituir la companyia i cercar finançament de capital de risc especialitzat en salut per poder dur a terme la validació clínica del nostre biomarcador. En el sector salut, el principal repte és arribar a validar, en un context real, el producte que s’està desenvolupant. En aquest sentit, els propers mesos la nostra empresa començarà l’estudi clínic de validació del nostre innovador test. La realització d’aquest estudi serà una fita clau per al futur de la nostra empresa.  
 
Per què vau prendre la decisió de crear una empresa a partir del vostre descobriment?
 
Quan et dediques a la recerca en salut, el teu objectiu final és aconseguir millorar d’alguna forma la vida de les persones reduint l’impacte de les malalties. Des de la recerca es fan avenços molt importants, però és imprescindible fer el salt a l’empresa per aconseguir el finançament necessari per convertir els descobriments que es fan al laboratori en un producte que pugui arribar al mercat i salvar vides. És precisament aquest motiu el que ens va empènyer a crear GlyCardial Diagnòstics: aconseguir portar el projecte de recerca a una fase més avançada per tal que algun dia els pacients es puguin beneficiar del nostre producte.  
 
Com veieu el futur de la prevenció mèdica a Europa?
 
El futur de la medicina a escala global passa per millorar en les estratègies de diagnòstic precoç per poder detectar les patologies abans i poder-les tractar per prevenir la seva evolució i les complicacions posteriors. Malgrat que inicialment la inversió en diagnòstic pugui semblar menys necessària que la inversió en teràpia, és vital desenvolupar noves eines de diagnòstic i pronòstic per tal de categoritzar millor els pacients i poder-los oferir un tractament més adequat a les seves necessitats. La medicina personalitzada o de precisió passa necessàriament per obtenir millors eines de diagnòstic.
Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH CaixaBank Banca Sostenible CaixaBank Hotels & Tourism CaixaBank Real Estate & Homes
Organitzadors territorials / Col·laboradors